De nominerede til FUJ-Prisen 2009

Prisen uddeltes ved afslutningsmiddagen i Berlingskes Hus, hvor juryens formand Lisbeth Knudsen gav de 11 nominerede projekter og de 6 vindere disse ord med på vejen:

Formand for FUJ Prisens jury 2009, Lisbeth Knudsens, tale til de nominerede:

Så skal vi til det igen. Uddelingen af årets priser for den aller bedste kulegravende, undersøgende journalistik. Der er 50 indstillede projekter denne gang, og det har været sværere end nogensinde. Målfoto har været nødvendigt i flere tilfælde.

Vi har været en dommerkomite på otte: Jacob Elkjær, Susanne Moll, Niels Mulvad, Nils Hansson, Olav Skaaning, Niles Sandøe, Anne Lea Landsted og undertegnede.

Priserne i år uddeles til de mest fremragende eksempler på undersøgende journalistik indenfor

AVIS, MAGASIN/specialmedier, RADIO, TV/FILM og BØGER eller kombinationer her afudgivet i perioden fra april 2008 til august 2009.

Prisen tildeles journalistiske arbejder, der lever op til flest mulige af de ni kriterier, som ligger til grund for FUJ-prisen. Det handler om originalitet, systematik, dokumentation, væsentlighed. nye, kreative arbejdsmetoder, modstand fra magthavere mod at få historien frem, krævende kulegravninger og journalistik, der kan tjene som forbillede for andre.

Vi lever jo i en lille verden i den danske mediebranche. Derfor er det vigtigt at understrege, at vi har klare regler omkring inhabilitet i dommerkomiteen. Man kan bidrage til opklaring af spørgsmål omkring projekter, som man selv ledelsesmæssigt eller kollegialt har haft noget med at gøre, men man kan ikke deltage i voteringen af sådanne projekter.

Vi har i dommerkomiteen haft en række principielle diskussioner og målfotos i denne omgang.

De nominerede til FUJ prisen 2009 er…

AVIS

 • Per Mathiessen, Thomas Gösta Svensson og Torsten Ruus fra Ekstra Bladet for artikelserien om de irakiske sociale bedragere.
  Afslørende journalistik, når den er allerbedst. Det er klassik opsøgende journalistik både i Danmark og Irak. Artikelserien har jo i øvrigt netop i disse dage givet anledning til at enighed om en stramning af loven, så pensionister og førtidspensionister på langvarigt ophold i udlandet skal melde sig hos myndighederne og give oplysninger om opholdet.
 • Phillip Egea Flores, Uffe Tang, Bjarne Steensbeck og Morten Henriksen fra Berlingske Tidende for afdækningen af forholdene i Udlændingeservice.
  Væsentligt projekt med lange perspektiver for dansk udlændingelovgivning og forholdet til EU. Projektet er gennemført stramt og veldokumenteret og tjener som forbillede for undersøgende journalistik. Efter artiklerne har Udlændingeservice ændret praksis og genoptaget en række sager, mens spørgsmålet om EF-Domtolens afgørelser på området stadig rummer stof til politiske diskussioner.
 • Morten Crone, Morten Frich, Jesper Woldenhoff og Erik Refner fra Berlingske Tidende for artikelserien Forbrydelsen.
  Forbrydelsen er i særklasse nyskabende metodemæssigt. På en lang række punkter viser projektet det bedste, som i øjeblikket foregår i undersøgende journalistik i Danmark. Projektet har påvist alvorlige mangler ved i Politireformen. Konsekvenserne af artikelserien har bl.a. været bevilling af ekstra 800 mio. kr. til politiet. Vinder af Cavling prisen tidligere på året.

MAGASIN

 • Asger Havstein Eriksen og Kristian Jessen fra Fagbladet 3F for artikler om Grindstedværket.
  En hjerteskærende fortælling om sygdom og død, fordi alt svigtede på arbejdsmiljøområdet for en gruppe medarbejdere på Grindstedværket. Både ledelsen og myndighederne lod stå til, mens en gruppe mennesker arbejdede med det giftige kviksølv. En historie med umenneskeligt store omkostninger og en alt for sen reaktion fra myndighederne sat i gang af de stærke journalistiske afsløringer.
 • Iver Houmark Andersen fra Ugebrevet A4 for artikler om overbetalte privathospitaler .
  Stærk, selvstændig og original journalistik, der dokumenterer de gunstige vilkår for privathospitalerne. Systematisk brug af regnskabsdatabaser åbenbarer et kinesisk æskesystem af private selskaber, der ejes af læger, som indtjener store millionbeløb hvert år.

BOG

 • Rune Skyum-Nielsen, Morten Runge, Niels Holst og Rasmus Karkov for bogen ‘Sagaen om Nyhedsavisen.
  Bogen står ikke alene tilbage til som et særdeles velskrevet, underholdende rekonstruktion af den største dagbladssatsning i nyere tid. Metodisk er det inspirerende, at forfatterne ud over gængs journalistisk dokumentation har brugt sms-beskeder samt sites som Flickr, Facebook, Twitter eller blogs til at åbne for hovedpersonernes sindstilstand og den psykologiske side af aviskrigen.
 • Kaare Gotfredsen for bogen ‘Terrorsagen fra Vollsmose’. Et stort, stærkt og selvstændigt gravearbejde – kombineret med dokumenter fra anklagemyndigheden – gør, at bogen giver svar på væsentlige spørgsmål, herunder PET-agentens tvivlsomme rolle samt det radikale muslimske miljø i Danmark.’ 

TV

 • Kasper Vilsmark og Mikkel Frey Damgaard fra Bastard Film for TV2 med dokumentaren ‘Operation X – På vandvognen’,
  Tre forskellige TV fortælleformer blandes meget elegant i Operation X på vandvognen: En tragisk case, skjult kamera, et underholdende godt setup. Herved påviser programmet, at alkoholbehandlingen i Danmark er uden for kontrol, og at det kan få katastrofale konsekvenser.
 • Tom Heinemann fra Heinemann Medier i samarbejde med norske Erling Borgen i samarbejde fra Borgen Productions for DR med dokumentaren ‘Den bitre smag af te’. Den bitre smag af te’ fortæller historien om globaliseringens bagside, og om hvordan fattige arbejdere i Sri Lanka, Indien og Kenya betaler en høj pris for at levere billig te til velrenommerede vestlige virksomheder og organisationer med politisk korrekte holdninger. Samtidig ser den også på forholdene i de Fairtrade-godkendte plantager.Dokumentaren er solgt til en lang række lande og har allerede givet Tom Heinemann indtil flere store journalistiske anerkendelser og internationale priser.
 • Malene Rykær og Michael Elsborg Bastard Film for DR med historien om ‘Markusholm’  .
  Indslaget afslører, hvordan stofferne flyder frit på bostedet Markusholm, der ellers bryster sig af at kunne tilbyde et stoffrit miljø til unge misbrugere. Der er tale om gedigen undersøgende journalistik, og det tjener til programmets ros, at tilrettelæggerne fravælger brug af skjulte optagelserne, fordi det viser sig, at de sagtens kan fortælle historien uden.

 RADIO

 • Jesper Tynell fra DR P1 for Kontanthjælpssagen sendt på Orientering. En helt igennem ganske særlig vedholdenhed kendetegner denne sag.  Gennem en række indslag afdækker Jesper Tynell, at daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen gentagne gange bad sit ministerium om at handle i strid med gældende lovgivning.  Nomineringen gives for en sjælden hørt journalistisk fokusering, stædighed og godt gedigent gravearbejde.

 Og vinderne af FUJ prisen 2009 er ….

 AVIS

Phillip Egea Flores, Uffe Tang, Bjarne Steensbeck og Morten Henriksen, Berlingske Tidende, for afdækningen af de tvivlsomme forhold i Udlændingeservice i flere end 100 artikler startende fra sommeren sidste år.

Berlingske Tidendes kulegravning af administrationen i Udlændingeservice lyser op i en tid, hvor det er svært for den kritiske journalistisk at hamle op med magthaverne, fordi der opbemandes, styres og tilrettelægges dygtigt i forhold til håndteringen af en kritisk presse, siger dommerkomiteen i sin begrundelse.

Artikelserien afslører systematiske svigt og vildledning i administrationen af udlændingeloven på spørgsmålet om danskernes ret til at tage en udenlandsk ægtefælle med til Danmark. Den afslørede også, at det politiske system og ministeren selv var vidende om de gældende regler og Danmarks forpligtelse til at følge dem, samt at ministeren i et konkret tilfælde selv havde direkte ansvar for vildledningen om dem.

Afsløringerne har, mener dommerkomiteen, haft en meget betydelig gennemslagskraft, selv om sagen har mødt meget stærk politisk modstand. Journalisternes og avisens mod og evne til at gennemføre afsløringerne alligevel er imponerende med de magtfulde interesser, der målrettet har modarbejdet undersøgelserne.

Projektet tjener som forbillede for undersøgende journalistik. Vi diskuterede i dommerpanelet brugen af opringninger til Udlændingeservice under ”dækidentitet” for at dokumentere vildledningen, men under indtryk af sagens vigtighed og substans, så finder vi metoden i orden.

Efter artiklerne har Udlændingeservice ændret praksis og genoptaget en række sager. Ombudsmanden har udtalt kritik af administrationen af Udlændingeloven. Vejledningen om EU-retten er forbedret på Integrationsministeriets hjemmeside og i forhold til personalet i Udlændingeservice. Danskernes EU-rettigheder er i højere grad kommet på lystavlen. Det samme er forholdene omkring EF-domstolen og dens magt og indflydelse på dansk udlændingepolitik.

Artikelserien har således ikke bare fået det kortsigtede perspektiv med oprydning i informationen fra Udlændingeservice til borgerne, men sagen får et mere langsigtet perspektiv i forhold til EU’s indflydelse påi dansk udlændingepolitik.

MAGASIN

Asger Havstein Eriksen og Kristian Jessen for artikler i Fagbladet 3F om Kviksølvskandalen i Grindsted

Der er tale om en hjerteskærende fortælling om, hvordan arbejderne på Grindstedværket i 1960’erne og 1970’erne blev forgiftet af kviksølv.

Hverken ledelse eller myndigheder greb ind og stoppede den livsfarlige produktion. Det er historien om en gruppe medarbejdere og deres familier, som har lidt i årtier uden for offentlighedens søgelys uden erstatning og uden oprejsning. Lige indtil to journalister afslørede, hvad der egentlig skete dengang.

Kviksølvskandalen fra Grindsted bliver af de to journalister afdækket og præsenteret på flere medieplatforme.

Der er tale om et klassisk, vedholdende og systematisk kulegravende arbejde af forbilledlig kvalitet.Afsløringerne har ført til, at der nu – men desværre meget sent for arbejderne – er afsat 25 mio. kr. til erstatning for ofrene for skandalen.

BOG

Kaare Gotfredsen for bogen om Terrorsagen fra Vollsmose

Bogen dokumenterer i detaljer hvordan en gruppe unge muslimer planlagde at ville fremstille sprængstof med henblik på en konkret terroraktion i Danmark.

Under en storstilet politiaktion den 5. september 2006 anholder Politiets Efterretningstjeneste (PET) ni unge mænd i Vollsmose. Tre af dem bliver senere idømt lange fængselsstraffe for at have planlagt en terroraktion.

Bogen udmærker sig ved at bringe ny viden om en meget omtalt sag frem og dokumenterer på systematisk vis det hændelsesforløb, der førte op til den storstilede anholdelsesaktion i Odense. Det er en fortælling om en gruppe unge muslimer, der i vrede over Irak krigen og Muhammed tegningerne downloader bombemanualer, fremstiller sprængstof og taler om at bombe Folketinget, Jyllands-Posten og Rådhuspladsen.

Et stort, stærkt og selvstændigt gravearbejde – kombineret med dokumenter fra anklagemyndigheden – gør, at bogen giver svar på væsentlige spørgsmål, herunder PET-agentens tvivlsomme rolle og fortid samt detaljeret viden om det radikale muslimske miljø i Danmark. Det er en bog med stor væsentlighed og repræsenterer et kolossalt stor dokumentationsarbejde.

TV/Dokumentarfilm

Tom Heinemann og Erling Borgen for TV-dokumentaren ’Den bitre smag af te’vist på DR

Tom Heinemann er i en klasse for sig og vel en af Danmarks pt. bedste afslørende dokumentarister. Den bitre smag af te er ingen undtagelse. Den bitre smag af the er en ud af tre film i dokumentarserien Flip the Coin. Serien handler om konsekvenserne af de globale markedskræfter.

Hvor meget tænker vi over hvor og hvordan de varer, vi køber, er produceret og på de mennesker, der står for produktionen? Det er den ubehagelige konfrontation, som Heinemanns dokumentarudsendelse giver os.

Vedholdende og stædigt afslører han, hvordan godhedsindustrien – i dette tilfælde Max Havelaar – snyder på vægten og ikke altid lever op til løfterne om, at te-arbejderne i deres plantager har særligt gode vilkår. Programmet afslører svigtende tilsyn med te plantagerne og elendige arbejdsforhold og en ledelse i den danske afdeling af Max Havelaar, der synes utilbøjelig til at se realiteterne i øjnene.

Den bitre smag af te har allerede fået en regn af internationale priser. FN’s fødevareorganisation FAO har givet dokumentaren årets OSIRIS-pris. I foråret modtog ’Den bitre smag af te’ Aljazeeras særlige Freedom Award pris. Timbuktu Fondens pris for kritisk ulandsjournalistik på 100.000 kroner er gået til Tom Heinemann for dokumentarserien. Og nu tildeler vi i dag årets FUJ pris i tv-kategorien til Tom Heinemann. 

RADIO

Jesper Tynell for indslag P1’s Orientering om fusk med fakta i Beskæftigelsesministeriet. Kontanthjælpssagen

Når man lytter til Jesper Tynells 15 indslag om, hvordan beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og hans ministerium ulovligt har brugt 300-timers-reglen til at standse udbetalingen af kontanthjælp til familier, der ifølge loven slet ikke er omfattet af reglen, så får man et indtryk af en Davids kamp mod Goliat i form af jonglering med paragraffer og surrealistiske forsøg på at få sagsakter og dokumenter til at forsvinde lige inden, de kunne komme til at danne vigtige beviser i en sag.

Beskæftigelsesankenævnet og senere Ankestyrelsen har slået fast, at ministeren og ministeriet handlede ulovligt. Familierne får nu den standsede kontanthjælp udbetalt med tilbagevirkende kraft. Efterfølgende viser det sig, at den undersøgelse af effekten af 300-timersreglen, som beskæftigelsesministeren har bedt SFI lave, på afgørende punkter er misvisende. Både SFI og Arbejdsdirektoratet afviser først, at de har udvekslet en hel række af dokumenter, mens undersøgelsen blev lavet. Men da Orientering kan dokumentere, at dokumenterne findes, sletter Arbejdsdirektoratet under Beskæftigelsesministeriet 58 af sagsakterne fra sit journalsystem.

Ifølge Jesper Tynells egen arbejdsbeskrivelse, så er afsløringerne ikke kommet i stand som resultat af et nøje planlagt gravearbejde, men på grundlag af en undren over, hvordan Beskæftigelsesministeriet uden Folketingets godkendelse kunne fratage borgere bestemte ydelser og hvordan ministeriets misvisende evalueringer af ministerens politik er blevet til.

I dommerkomiteen konstaterer vi, at en helt særlig vedholdenhed kendetegner Jesper Tynells arbejde. Han giver simpelthen ikke op, men bliver ved med at bore huller i argumentationen, når han ikke mener, forklaringerne er gode nok. Nomineringen gives for en sjælden hørt journalistisk fokusering og målrettethed gennem at kæmpe udgravningsarbejde imod alle odds og stærke modspillere.

JURYENS SÆRPRIS

Dorthe Toft for afsløringen af IT-Factory på bloggen Bizzen på Business.dk, i bogen ”Bedrag – om IT Factory, grådighed og magtsyge” og i avisartikler.

Mens omverdenen havde travlt med at tildele IT Factory priser og rosende omtale, forsøgte Dorthe Toft, som den målrettede og insisterende, velbevandrede journalist hun er på sit fagområde, at komme ind under paraderne på en virksomhed, der havde hyret både jurister og den garvede TV-journalist Erik Ove for at holde Dorthes næse væk fra sporet.

Som den første danske blogger lykkedes det hende at spille en nøglerolle i blotlæggelsen af en gigantisk erhvervsskandale. Hun har vist med sin indsats, at blogs kan bruges til andet end at sprede meninger og holdninger og gode råd. Hun har vist, at blogging også kan bruges til journalistisk research, hvis man vel at mærke benytter den med stor omtanke, en høj faglig etik og en veludviklet evne til omfattende research og til at stykke stumperne af information sammen på den rigtige måde. Den har modtageren af årets specialpris.

Nogen tror, at det for hende alene har handlet om at smide et par lunser ud på bloggen for at se, om nogen bed på i jagten på sandheden om IT Factory. Mails fra to anonyme kom til at spille en stor rolle for sagen. Men Dorthe Tofts bog og arbejdsrapport om hele sagen vidner om andet og mere end det. Det vidner om en kompetent og vedholdende journalistisk research. Om en journalist, der til tider blev en enmandshær oversvømmet af mails og reaktioner.

Som så meget anden god journalistik startede hele denne sag med en vedholdende undren og boren i uforklarligheder omkring IT Factory.

Dorthe Tofts har med sin blog og afdækningen af Stein Bagger og IT Factory-sagen skrevet pressehistorie, og det vil vi gerne som juryen bag FUJ-prisen belønne i dag med en specialpris.