DOKUMENTAR: PRÆSIDENTENS PAPIRER

Gruppen bag hjemmesiden YanukovychLeaks har nu lavet en dokumentar om det omstændelige foretagende med at fiske tusindvis af dokumenter op af en sø ved den flygtede præsident Viktor Janukovitjs residens. Se den her. Den er tekstet på engelsk:http://yanukovychleaks.org/stories/newsroom-mezhyhirya-the-story-of-yanukovychLeaks.html

 

FUJ/Scoop har sammen med gruppen bag YanukovychLeaks netop uddelt en pris for undersøgende journalistik i Ukraine. Den gik til  Ljubomir Ferens fra TVI, der har undersøgt politiets forklaring på skuddrab på fire demonstranter i januar. Den officielle forklaring lød, at det ikke kunne være politiets våben, der var brugt.  Men journalisten interviewede øjenvidner og specialister,  lavede eksperimenter, hvor han skød mod en dukke, og resultatet er, at de dræbende skud kan være affyret af politiets våben.  Det er ikke våbentypen, der er afgørende, men ammunitionen.

 

I første omgang fik FUJ/Scoop samlet 21.500 kr. ind. Prisen er på 1.000 euro (cirka 7.500 kr.) og dertil kommer 400 euro for den skulptur, der medfølger. Så foreløbig har vi penge til to år. Skulle nogen få lyst til at hjælpe med at gøre den treårig – hvilket er vores mål – så sæt et bidrag ind på FUJ’s særlige  indsamlingskonto i Danske Bank: reg. nr. . 4001, konto 1001 3690.

 

Husk at mærke beløbet ’Ukraine’.

 

FUJ arbejder på at præsentere både YanukovychLeaks og  Ljubomir Ferens  på DJ’s fagfestival til efteråret.

 

Publiceret 12. juni 2014