Internationalt stjernedrys over graverdag

Tre af verdens dygtigste undersøgende journalister kaster stjernestøv over årets graverdag. Det drejer sig om tyske Christoph Reuter, der har skrevet en lang række afsløringer om Islamisk Stat, undercoverjournalisten Anas Anas fra Ghana og amerikanske James Risen, der har stået bag en række sensationelle historier om CIA.

Alle tre indtager scenen lørdag 14. november på Graverdagen 2015, der holdes i DR Byen i København.

Udover de tre stjernereportere fra tre forskellige kontinenter bliver programmet suppleret med indlæg fra skandinaviske graverjournalister og de bedste hjemlige undersøgende journalister, der blandt præsenterer de metoder, som de benytter i deres daglige arbejde. Det sker i forbindelse med uddelingen af årets FUJ-pris.

Christoph Reuter er Mellemøst-korrespondent for det tyske ugemagasin Der Spiegel, og hans journalistik har det seneste år trukket overskrifter i hele verden. Det var for eksempel ham, der kunne afdække, hvordan magtstrukturen i Islamisk Stat var skruet sammen. I august gik hans interview med Abu Abdullah, der var ansvarlig for Islamisk Stats selvmordsbombninger, også verden rundt, og han arbejder lige nu på unikke undersøgende historier fra Mellemøsten. Mere her: http://www.spiegel.de/international/world/islamic-state-files-show-structure-of-islamist-terror-group-a-1029274.html

Anas Anas er lige nu centrum i den største korruptionsskandale nogensinde i Ghana. Han har afsløret 34 dommere – enten på video eller audio – i at modtage bestikkelse og lade forbrydere løbe. Han har  i forvejen imponeret danske tv-seere i dokumentarfilmen ”Chameleon” om ham og hans kompromisløse undercoverjournalistik, som DR viste i foråret. Sammen med sit hold af journalister har han blandt andet afsløret heksedoktorer, ekstremt komplicerede trafficking-ringe og hvordan en præst kunne overbevise en hel landsby Jesus genkomst, hvis de isolerede sig fra hele verden. Anas Anas har vundet en lang række internationale priser, og hvis du vil have et indtryk af ham, før den store graverdag, så prøv at google ham eller læse her http://anasaremeyawanas.org/.

James Risen fra New York Times har bl.a. vundet to Pulitzer-priser. Han har skrevet og er medforfatter til flere bøger om USA’s hemmelige tjenester og har netop udgivet bogen Pay Any Price: Greed, Power, and Endless War<http://www.amazon.com/gp/product/0544341414?ie=UTF8&tag=thneyoreofbo-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0544341414>  om sine journalistiske erfaringer. Mere om ham her: http://www.nybooks.com/articles/archives/2015/feb/19/james-risen-reporter-resists-his-government/.

På programmet er også den norske journalist Kristoffer Egeberg, Dagbladet i Oslo, der i foråret vandt SKUP-prisen for sin undersøgelse af Nigeriabådene. Det norske søværn solgte ud af mindre krigsskibe uden at ane det mindste om køberen. Nu indgår skibene i en nigeriansk krigsherres private flåde. Mere her:  http://2014.metoderapporter.skup.no/Nigeria%20full%20pakke%20-%20uten%20vedlegg.pdf

Som nævnt kommer også de nominerede til årets FUJ-pris, men de er ikke udpeget endnu.

Programmet opdateres løbende og du kan om få dage følge med på www.fuj.dk

På Graverdagen 2015 vil du også finde en lille boghandel med aktuelle journalistiske bøger – de fleste med rabat.

Graverdagen 2015 er altså lørdag 14. november. Den begynder kl. 09.00 og slutter med en gallamiddag og overrækkelse af FUJ-priserne 2015 fra kl. 19.00 til ud på de små timer.

Hvis du ikke er medlem af FUJ, kan du ved at melde dig ind nu få Graverdagen 2015 til favørpris og betale kontingent for både 2015 og 2016.

Du kan melde dig til her: http://fuj.dk/tilmelding-til-graverdagen-2015/

Du er også velkommen til at sende medlemsbrevet videre til kolleger, der kunne være interesserede. Om en uges tid får du også en plakat, du kan hænge op på din arbejdsplads.

Alle henvendelser om tilmelding og praktiske spørgsmål til sekretariatschef for Graverdagen 2015: Mogens Møller Olesen, mail mmolesen@gmail.com