OG VINDERNE ER….

Se vinderne af FUJ-prisen 2013 her:

 

Vinderne i web-kategorien:

Politiken og Kerteminde-sagen:  af Lars Halskov, John Hansen, Maja Mach, Peter Hove Olsen og Maria Rosenvang Mathiesen

Juryen siger:

“Det kan jo i sandhed kaldes et teamwork, fem vindere. Vi har jo nærmest med et digitalt orkester at gøre. I vælger at fortælle den store historie fra det lille udgangspunkt. Historien om dagpengereformen forløses i virkelige menneskers virkelige virkelighed i Kerteminde-området.”

I magasin-kategorien:

Klaus Buster Jensen og Anders Svendsen fra Fagbladet 3F for ”Bagmændene til løndumping” 

“”I har leveret en påmindelse af, med hvilken vedholdenhed, skarphed og stædighed, den undersøgende journalistik bør udøves. Med kampagne-journalistisk temperament har I fundet bagmændene bag den løndumping, mange taler om, men ingen har afsløret.

 

I radio-kategorien:

Astrid Fischer og Laurits Nansen fra DR P1  

Juryen sagde:

“Ingen kan sidde upåvirket tilbage, når man har hørt jeres afdækning af psykiateren Arne Mejlhedes behandling af sagesløse vestjyske patienter. I dokumenterer, hvordan Mejlhede på to minutter slynger tunge psykiatriske diagnoser over bordet fulgt op af klokkeklare fejlmedicineringer. Den afsløring er prisværdig i sig selv, men I stopper ikke der.”

I tv-kategorien:

Lasse Ravnø, Kaare Godtfredsen og Jonatan Placing, TV 2

 

juryen sagde:

“For rullende kameraer leverer I to afsløringer. Først afslører I konsekvenserne af politiets beslutning om at nedprioritere narkohandlen på Istedgade. Politiets beslutning førte – måske ikke så overraskende – til øget narkosalg. Dernæst følger I sporet fra Istedgade til Sandholmlejren, hvor I over længere tid dokumenterer, hvordan pushere og andre kriminelle frit passagerer igennem porten og sælger narko.”

 

Bog-kategorien:

Thomas Svaneborg og Niels Sandøe

Juryen sagde:

“Med ”De andre folks penge” tager vi om et journalistisk hovedværk om den danske finanskrises psykologi og anatomi. Jeres researchmængde er frygtindgydende. Jeres indsigt er imponerende. Jeres arbejde kaster glans over den undersøgende journalistik. I formår at forbinde Danske Banks fejlslagne togt i Irland med den langt omfattende spekulation med ejendomme og pantebreve.”

I avis-kategorien:

Vinderen af FUJ-prisen 2013 er Orla Borg, Morten Pihl og Carsten Ellegaard, Jyllands Posten 

 

Om den pris sagde juryen:

 

 

“I har bibragt offentligheden det hidtil mest indgående indblik efterretningstjenestens arbejdsmetoder og bidrag til den internationale jagt på terrorister. I har samtidig afleveret en skandale, politikere og offentlighed tilsyneladende endnu ikke har forstået det fulde omfang af. Ramaskriget burde kunne høres endnu.”

 

 

 

DE NOMINEREDE TIL FUJ-PRISEN 2013

 

TV: 

 

Fra Vesterbro til Sandholm – af Kaare Gotfredsen, Lasse Ravnø og Jonatan Placing, (TV2) 

 

Juryens skriver om Fra Vesterbro til Sandholm:

” Fornem, afslørende og modig journalistik. TV2 dokumenterer konsekvenserne af politiets beslutning om at nedprioritere den åbenlyse narkohandel på Vesterbro, som er til stor gene for beboerne. Reporter-teamet viser os, at man med fordel kan lade researchen føre sig ud på et sidespor. I dette tilfælde fører sidesporet til nye stærke afsløringer af forholdene i Sandholmlejren, hvor pushere og andre kriminelle hopper ind i lejren. Røde Kors, der sædvanligvis er “the good guy”, fremstår i denne journalistiske historie noget mere facetteret. Her demonstreres stor vedholdenhed i journalistikken samt velovervejede kreative metoder, der udvikles undervejs.”

 

Jury-medlem Kaare Gotfredsen deltog ikke i diskussionerne om TV-kategorien pga. inhabilitet.

 

Radio: 

 

Psykiateren fra Hobro –  af Astrid Fischer og Laurits Nansen (P1 Dokumentar) 

 

Juryen skriver om Psykiateren fra Hobro:

 

” Hvad kan vække håb hos en patient, som efter blot et par minutters konsultation hos psykiateren Arne Mejlhede får en psykiatrisk diagnose, der kan ødelægge resten af personens ​​liv; som modtager forkert medicin, og som bliver behandlet af en psykiater, der trods anmeldelser fra kolleger og kritik fra Sundhedsstyrelsen får lov at fortsætte år efter år? Tydeligvis at journalisterne Astrid Fischer og Laurits Nansen fra P1 Dokumentar interesserer sig for sagen. Gennem omfattende research finder de historier, der resulterer i noget, som de tidligere patienter hidtil kun kunne drømme om: Nemlig at ingen længere risikerer at skulle behandles af psykiateren Arne Mejlhede.”

 

Jury-medlem Bo Elkjær deltog ikke i diskussionerne om Radio-kategorien pga. inhabilitet.

 

Bog: 

 

Operation Mermaid – af Thomas G. Svaneborg (JP Politikens Forlag) 

 

Juryen skriver om Operation Mermaid:

” Hvordan kunne Amanda Jacobsen slippe af sted med at begå bedrageri for 22 mio. kr. i Gate Gourmet? I bogen Operation Mermaid afdækker journalist Thomas G. Svaneborg en af de mest spektakulære erhvervsskandaler i nyere tid. Med adgang til revisionsdokumenter og centrale kilder godtgøres det i bogen, at Gate Gourmets adm. direktør, belgieren Guy Dubois, øjensynligt spillede en central rolle i sagen, selv om Amanda Jacobsen foreløbig er ene om være blive tiltalt og dømt.”

 

Andre folks penge – af Thomas G. Svaneborg og Niels Sandøe (JP Politikens Forlag)

 

Juryen skriver om Andre folks penge:

” Med ’Andre Folks Penge’ har journalisterne Thomas G. Svaneborg og Niels Sandøe begået et journalistisk hovedværk om den danske finanskrise. På baggrund af et enormt og veldokumenteret stykke researcharbejde afdækker de to forfattere en lang række aspekter af finanskrisen fra Den Danske Banks irske eventyr til omfattende spekulation med ejendomme og pantebreve. Samtidig formår de to journalister at følge historien fra stilladsmontøren, der bliver lovet gud og grønne skove, hvis han investere i ejendomme, til de bagmænd og bestyrelser der i den sidste ende score alle gevinsterne. Det handler om svimlende summer og komplekse selskabskonstruktioner, men takket været en stam fortællerstil og et stort overblik, bliver der redegjort for finanskrisen mange komplekse årsager og konsekvenser – menneskelige såvel som samfundsmæssige.”

Jury-medlem Kim Hundevadt deltog ikke i diskussionerne om bog-kategorien pga. inhabilitet.

 

Web: 

 

Kerteminde-sagen – af Lars Halskov, John Hansen, Maja Mach, Peter Hove Olsen og Maria Rosenvang Mathiesen (Politiken) 

 

Juryen skriver om Kerteminde-sagen:

 

“Hvad sker der, når dagpengene slipper op? Det er det enkle spørgsmål, som Politikens reportere stiller i kølvandet på den markante politiske beslutning om at forkorte dagpengeperioden. Historien forælles gennem mennesker, som vi møder i Munkebo i skyggen af Lindøværftets lukning. Det fungerer fremtragende at fortælle den store historie igennem den lille. Her er ikke tale om klassisk afslørende graver-journalistisk. Men om en meget grundig afdækning af de menneskelige konsekvenser. Den digitale fortælling er enestående veludført, og formen er således med til at løfte journalistikken.”

 

 

Helte har også krav på sikkerhed – af Rikke Dyrberg og Klaus Lange (Avisen.dk)

 

Juryen skriver om Helte har også krav på sikkerhed:

” Journalisterne Rikke Dyrberg og Klaus Lange leverer i op mod 100 artikler klassisk undersøgende journalistik på nettet om københavnske brandmænd, der udsættes for urimelige farer på øvelser, om den øgede kræftrisiko ved brandmandsjobbet og om en ledelse ved Københavns Brandvæsen, der ikke passer på sine ansatte. De to journalister har arbejdet systematisk for at grave historierne ud af den dokumentation, de skaffede gennem muldvarpe, aktindsigter og interviews.”

 

Magasin: 

 

De frivilligt hjemvendte – af Anne Lea Landsted (Amnesty) 

 

Juryen skriver om De frivilligt hjemvendte:

 

Hvad blev der af de irakiske asylansøgere, som tog imod en pose penge og et tilbud om rådgivning, hvis de frivilligt ville rejse hjem efter at have fået afslag på asyl? Det spørgsmål rejste Anne Lea Landsted på eget initiativ til Irak for at finde svaret på. Det lykkedes hende at opspore og interviewe 15 af de frivilligt hjemvendte, og hun kunne på den baggrund afsløre, at flere var blevet truet på livet og/eller tvunget til at flygte til andre byer. Ingen havde været i kontakt med danske myndigheder eller den tyske organisation, som havde fået syv millioner skattekroner til at hjælpe irakerne i arbejde efter ankomsten. Anne Lea Landsted har leveret et fint eksempel på modig undersøgende journalistik.

 

 

Bagmændene bag løndumping – af Klaus Buster Jensen og Anders Svendsen (Fagbladet 3F) 

 

Juryen skriver om Bagmændene bag løndumping:

 

“Journalisterne på Fagbladet 3F har arbejdet ud fra en meget klar præmis: Vi skal finde bagmændene bag løndumping. I sagens natur er der tale om en form for kampagne-journlistik, som meget vel ville kunne få en slagside, fordi kampen mod løndumping er en mærkesag for 3F. Men den stærke journalistik gør denne skepsis til skamme. Afsløringen af, at der i vid udstrækning er tale om, at offentlige danske arbejdspladser har problemer, gør indtryk. Fokus på det offentlige gør, at journalisterne får afdækket, at kommunerne ikke har kontrol med de såkaldte lønklausuler. Det ser altså pænt ud på papiret, men de pæne ord følges ikke op med handling. Bag historierne ligger et imponerende arbejde med data. Adskillige andre medier sprang på løn-dumpingshistorierne, som også fik konsekvens ude i kommunerne.”

 

Avis: 

 

Dansk agent i al-Queda – af Orla Borg, Morten Pihl og Carsten Ellegaard (Jyllands Posten)

 

Juryen skriver om Dansk agent i al-Queda: 

 

 Med afsæt i udsagn fra den tidligere PET-agent Morten Storm leverer Jyllands-Posten det hidtil mest indgående indblik i arbejdsmetoder og arbejdsopgaver i den danske efterretningstjeneste og dens samarbejde med udenlandske tjenester. Afsløringer af jagten på formodede terrorister har internatonalt perspektiv. Metodisk er der tale om en projekt højeste sværhedsgrad, idet journalisterne skal verificere og dokumentere oplysninger baseret på én mundtlig kilde over for en tavs efterretningstjeneste.”

 

Skat sætter jagten ind – af Jesper Høberg (Jyllands Posten)

 

Juryen skriver om Skat sætter jagten ind:

 

“Jesper Høberg har i over 10 år med stor vedholdenhed skrevet kritiske artikler om Skat. I hans seneste artikelserie, Skat sætter jagten ind, har han afsløret, at borgernes retssikkerhed i vidt omfang er blevet alvorligt krænket. Serien har dokumenteret, at Skat i en række sager er gået langt over stregen med trusler og magtmisbrug. Andre medier er på kompetent vis fulgt i Jesper Høbergs fodspor og har kastet lys over ”bøllemetoderne”, som Skats egen borger- og retssikkerhedschef har døbt dem, men han er den journalist, der mest nuanceret og systematisk og med størst konsekvens har stået bag en af årets største og væsentligste skandalehistorier. Jesper Høbergs artikelserie er klassisk undersøgende journalistik af høj kvalitet.”

 

 

Doping – af Christian Heide-Jørgensen og Jeppe Laursen Brock (Politiken) 

 

Juryen skriver om Doping:

” På baggrund af omfattende og innovation research i både indland og udland afslører journalisterne Jeppe Laursen Brock og Christian Heide-Jørgensen et hidtil ukendt univers af doping misbrugere og doping bagmænd, og placerer Danmark som centralt transitland for smugling af doping. Artikelserien sætter også fokus på myndighedernes ansvar, konsekvenserne af doping for den enkelte misbruger samt på dopingens udbredelse til motionister og unge mænd med hang til store muskler. Via aktindsigter, undercover arbejde og rejser til Indien afsløres et detaljeret og kompleks billede af dopingbrug og dopingproduktion – afsløringer, der allerede har ført til nye tiltag fra myndighedernes side.

 

Misoprostol-babyerne – af Kasper Krogh og Morten Birkedal Frich (Berlingske) 

 

Juryen skriver om Misoprostol-babyerne:

 

“En væsentlig historie fortalt på en forbilledlig sober måde om stoffet Misoprostol, som hvert år gives til tusinder af fødende danske kvinder uden de oplyses om de sjældne, men alvorlige bivirkninger ved brugen. Med stakkevis af patientjournaler og over 1.000 siders dokumentation i ryggen fremlægger journalisterne Kasper Krogh og Morten Frich overbevisende en række sager, hvor der er begrundet mistanke om eller bevis for, at stoffet Misoprostol har skadet fødende kvinder eller deres børn. Journalisterne afdækker desuden hvordan Sundhedsstyrelsen har svigtet sin tilsynsopgave omkring brugen af præparatet, hvilket har været medvirkende årsag til, at styrelsen nu skal gennem en ekstern revision.”

 

___________________________

Foreningen for Undersøgende Journalistik uddeler den 16. november priser i seks forskellige kategorier: Avis, bog, magasin, radio, tv/film og web.

I alt 41 projekter er blevet indstillet til priserne. Inden uddelingen den 16. november skal en jury skære de 42 indstillede ned til et mindre antal nominerede.

Formanden for juryen er i år Christian Jensen, chefredaktør på Information. De resterende er: Kaare Gotfredsen (TV2), Karen Bro (Ekstra Bladet), Kim Hundevadt (JP Politikens Forlag), Mark Ørsten (RUC) og Bo Elkjær (Journalisten, DR fra d. 1/10)

 

 Publiceret 2014