Tilmelding åben: Se listen af navne til Graverdagen 2023


Del:


Tilmelding er åben til Graverdagen 2023, som løber af stablen lørdag 28. oktober.

Køb billet her: https://fuj.dk/?side=arr_tilmeld

European Press Prize vinder er første hovednavn

Den prisvindende datajournalist Christina Brause kommer til Graverdagen 2023. Sammen med sine kolleger fra Die Welt og mediet Politico har hun afsløret et netværk af unge nynazister, der oprettede terrornetværk i Europa og USA med formålet om at udføre væbnede angreb. Dækningen indbragte prisen for “The Investigative Reporting Award” til European Press Prize 2023. Hun vil dele ud af sine hemmeligheder om at afsløre skjulte historier i komplekse datasæt alt sammen ved hjælp af struktur og visualisering.

På Graverdagen 2023 vil hun også afholde en workshop om effektive værktøjer til at gennemskue store datasæt på selve dagen – både for begynderen og den erfarne i feltet. Få praktiske tips til at håndtere programmering og opdag, hvordan AI-værktøjer, som ChatGPT, kan styrke din journalistik.

Journalist bag Frontex' afsløring bliver andet hovednavn

 

På Graverdagen 2023 kan du også høre, hvordan et samarbejde mellem blandt andet Lighthouse Reports og Der Spiegel afslørede Frontex' aktive rolle i at skubbe migranter/bådflygtninge tilbage til farlige steder, efter de havde været på europæisk jord og dermed havde ret til asyl.

Det bliver den dygtige Steffen Lüdke, der er politisk og undersøgende reporter på Tysklands største avis, Der Spiegel, som kommer og fortæller om det. Han var, sammen med resten af teamet, nomineret til en European Press Price Award for en af deres afdækninger af emnet. 

Prisvindende ukrainsk graverchef til Graverdagen

Gad du godt vide, hvilke metoder journalister brugte til at komme bag om Ukraines fremmedlegion, så de kunne fortælle historien indefra?

Så kom med til Graverdagen, hvor Anna Myroniuk, graverchef hos Kyiv Independent, fortæller om sit store kildearbejde med den historie og sin afdækning af selvmordsmissioner og gangstermetoder i fremmedlegionen. Med afsløringen vandt hun en ‘Special Award’ til European Press Prize 2023 . Hun har desuden rapporteret fra frontlinjen i Donbas, lavet cross-border projekter samt ledet graveprojekter om menneskerettigheder og ulovlig handel.

 
I sit oplæg til Graverdagen tager Anna Myroniuk dig dermed med helt ind i maskinrummet og fortæller om:
  • Metoderne bag historien om Ukraines fremmedlegion, der blev gravet frem igennem et omfattende kildearbejde med sårbare kilder og sikkerhedsrisici.
  • At samarbejde på tværs af grænserne med the Investigative Desk, Lighthouse Reports og Follow the Money, El Diario, Delfi og Libération for at afdække, hvordan EU på trods af ammunitionsmangel i Ukraine ikke forøgede produktionen. Med særlig fokus på, hvilke problemer det skabte ved fronten.

Maritim OSINT - en workshop om skibsdata

Til Graverdagen 2023 åbner vi døren til en workshop, hvor du vil blive introduceret til mulighederne ved brugen af skibsdata i dine journalistiske projekter. Daniel Oxholm, grundlægger og ledende visuel efterforsker hos OSINT-organisationen NOIR og en erfaren ekspert i maritime undersøgelser, vil guide dig igennem en palet af værktøjer såsom Marine Traffic. Disse værktøjer har tidligere afsløret alt fra russiske spionskibe til narkosmugling til søs, ulovligt fiskeri og omlastning af russisk olie i dansk farvand, og spillet en central rolle i sagen om Dan-Bunkering.

Du vil mere præcist blive undervist i:

  • Værktøjer og skibstracking: En gennemgang af værktøjer essentielle for maritime undersøgelser. Dette inkluderer en dybdegående introduktion til Marine Traffic, det mest anerkendte skibsdataværktøj, og hvordan du kan spore forskellige typer skibe samt aktiviteter på specifikke sejlruter. Marine Traffic har også generøst tildelt deltagere i workshoppen licenser, der giver eksklusiv adgang til alle funktionerne i værktøjet. Så husk computer!
  • Dykke ned i havnelogs: Indsigt i, hvordan havnelogs kan anvendes til at forstå skibsaktiviteter samt typer og mængder af last på skibe.
  • Indsigt i besætninger: Metoder til at indsamle oplysninger om besætninger.

 

Og så kan du selvfølgelig møde journalisterne bag årets bedste danske undersøgende journalistik, når de nominerede til FUJ-Priserne 2023 fortæller, hvordan de gravede deres historier frem. De kan findes blandt de nominerede her

Kategorierne er som følger:

  • Graverprisen
  • Aktualitetsprisen
  • Formidlingsprisen
  • Metodeprisen


Efter konferencen er der gallamiddag og prisshow (tilkøb), hvor FUJ-Priserne 2023 bliver uddelt. Herefter er dansegulvet åbent, til DJ’en trækker stikket kl. 02.00.

Konferencen bliver afholdt hos Kosmopol, Fiolstræde 44, 1171 København - lige ved Nørreport Station. Dørene åbner kl. 09.15.

Der er et begrænset antal pladser til både konference og gallamiddag/prisshow, og det er først til mølle. Ved sidste konference blev både gallamiddag og prisshow udsolgt.

Kreds 5 dækker entrébilletten til selve konferencen for deres medlemmer.
Kreds 3 dækker 350 kroner af billetten til selve konferencen for deres medlemmer. Kontakt kredsen for nærmere information.

Køb billet her: https://fuj.dk/?side=arr_tilmeld

Graverdagen 2023 er støttet af: 

 


  Gå tilbage