Foto: Dejan Obretkovic.

Graverdagen 2021 - Washington Post kommer til Danmark


Del:


Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) kan nu annoncere programmet for Graverdagen 2021, som i år byder på et rekordhøjt antal udenlandske navne.

 

På plakaten er tre undersøgende journalister fra Washington Posts prisvindende ‘Visual Forensics Team’, OSINT-guruen Benjamin Strick, der er kendt for ‘Anatomy of a Killing’, samt det østeuropæiske journalistnetværk OCCRP, der er eksperter i at afsløre økonomisk kriminalitet og korruption i underverdenen.

 

Dagen byder også på workshops, hvor man kan lære at beskytte sine mest sårbare kilder eller få tips og tricks af nogle af branchens ypperste OSINT-eksperter.

 

Fra Skandinavien kommer vinderne af Sveriges største journalistpris; nemlig holdet bag en af årets mest omdiskuterede dokumentarer, ‘Estonia – fundet som ændrer alt’, samt teamet bag VG’s vilde vaccine-afsløring ‘Sputnik-kuppet’.

 

Og så kan du selvfølgelig høre journalisterne bag årets bedste danske undersøgende journalistik fortælle, hvordan de gravede deres historier frem.

 

Konferencen bliver afholdt på Kosmopol i København lørdag den 30. oktober.

 

Billetsalget er nu lukket.

Prisen er kun 350 kroner for FUJ-medlemmer, mens alle andre kan komme med for 650 kroner. FUJ tilbyder desuden studerende en særlig attraktiv pris.

 

Programmet starter omkring kl. 09 og selve konferencen slutter omkring kl. 18. Men nærmere tidspunkter følger!

 

Efter konferencen er der gallamiddag og prisfest (tilkøb), hvor FUJ-Priserne 2021 bliver uddelt. Herefter åbner dansegulvet. Festen varer frem til klokken 02.00.

Billetsalget løber frem til 16. oktober, men der er et begrænset antal billetter, så skynd dig at købe billet med det samme. Tjek også med din arbejdsgiver, om du kan bruge efteruddannelse på konferencen.

Til Graverdagen 2021 kan du opleve:

 

Dalton Bennett, Sarah Cahlan og Meg Kelly, Washington Post (USA)

Tre journalister fra Washington Posts prisvindende Visuel Forensic Team åbner årets Graverkonference. De har stået i spidsen for afsløringer i forbindelse med Kabuls fald. Blandt andet har de afsløret, at bilen, der blev ramt af et amerikansk droneangreb i Afghanistan, ikke var fyldt med eksplosivt materiale, som det amerikanske forsvarsministerium ellers fortalte var årsagen til angrebet. 

Lyt med, når de fortæller om deres arbejde bag denne og andre af deres historier om Kabuls fald. Og hør om, hvordan man laver undersøgende journalistik med kort aftræk. 

 

Benjamin Strick, OSINT-ekspert (præsenteret i samarbejde med NOIR)

 

Hvordan finder du ud fra en youtube-video frem til, at det camerounianske militær har henrettet to kvinder og deres børn? 

Den undersøgende journalist Benjamin Strick har svaret. Han samarbejder blandt andet med BBC og mange andre internationale medier om at dokumentere overtrædelser af menneskerettigheder rundt om i verden. Han er blandt andet manden bag Anatomy of a Killing (BBC). 

I samarbejde med organisationen og researchcentret NOIR kommer Benjamin Strick til Graverdagen 2021. Gå ikke glip af chancen for at få konkrete metoder af en af de dygtigste inden for open source-efterforskning. Ud over et oplæg holder Benjamin Strick også en workshop, så tag din computer med!

Ingen tilgængelig beskrivelse.

Rana Sabbagh og Tom Stocks, OCCRP 

Mens Libanons økonomi ramte bunden med et brag sidste år, investerede chefen for landets centralbank millioner af sine egne dollars i virksomheder ude i verden via offshore firmaer, så han slap for at betale skat. 

Det kunne de multinationale medie OCCRP, der arbejder med korruption og kriminalitet, afsløre i august 2020. Nu er de klar med besked om, hvem der egentlig stod bag eksplosionen i Beirut. 

Lyt med, når Rana Sabbagh og Tom Stocks, to af mediets mest erfarne journalister, dykker ned i deres metoder og giver et råd eller to med på vejen, når man skal undersøge korruption og kriminalitet i både Danmarks og Europas underverden.

Henrik Evertsson og Bendik Modal, Estonia (Sverige)

I sit hjemland har Henrik Evertson høstet en af landets vigtigste journalistpriser, Stora Journalistpriset, for dokumentaren "Estonia". Men dokumentaren har også høstet masser af kritik, der er blevet beskyldt for konspirationsteorier og for at skænde gravfreden for de 852 mennesker, der omkom ved Estonia-ulykken. 

Henrik Evertson besøger sammen med Henrik Evertsson konferencen. Her vil de fortælle om de etiske overvejelser, der ligger bag dokumentaren, der har ført til, at Sveriges indenrigsminister vil genoptage efterforskningen af det snart 30 år gamle forlis.  

Rolf Widerøe og Markus Tobiassen, VG (Norge)

Gennem flere måneders research har de to journalister Rolf Widerøe og Markus Tobiassen afsløret, hvordan en vaccinesheik og en eftersøgt norsk forretningsmand har solgt russiske sputnik-vacciner til overpris til fattige lande

Til Graverdagen vil de to journalister dele ud af deres metoder og fortælle, hvordan de kom frem til den opsigtsvækkende afsløring.  

Workshop med IT-ekspert Thomas Hansen: Beskyt dine kilder endnu bedre

Arbejder du nogensinde med sårbare kilder eller oplysninger, du for alt i verden ikke vil dele med hvem som helst? Eller vil du gerne komme til det? Så kan det være, at styresystemet Tails OS er noget for dig. 

Til workshoppen introducerer IT-ekspert Thomas Hansen, der til dagligt rådgiver stalking-udsatte personer, styresystemet og svarer på alle spørgsmål om, hvordan du kan bruge det i din journalistik, så du passer bedre på dine kilder.

Tilskud fra kredsene

Kreds 2 betaler halvdelen af medlemmernes entrébillet til konferencen.

Kreds 4 dækker med 300 kroner til medlemmer i arbejde. For ledige medlemmer betaler de det fuld beløb for entré til selve konferencen.

Kreds 5 dækker entrébilletten for deres medlemmer til selve konferencen.

Kontakt din kreds for at høre nærmere om, hvordan du gør rent praktisk for at få tilskud til din billet. 

 

Generelt

 

Husk, at mange arbejdsgivere giver mulighed for at bruge efteruddannelse på at tage til "Graverdagen 2021."

Mere information om tilskud fra kredse kommer snart, så hold øje.

 

Graverdagen 2021 er støttet af: 

   (DJ's Aktivitetspulje) 

(Kreds 1) 


  Gå tilbage