Graverdagen: Pulitzer-vinder og Bellingcat kommer til Danmark


Del:


Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) kan nu præsentere programmet for Graverdagen 2019, som byder på et rekordhøjt antal udenlandske gæster.

Årets Pulitzer-vinder i kategorien undersøgende journalistik, den verdensberømte researchgruppe Bellingcat og manden bag Europas bedste graverjournalistik på radio er alle på plakaten til konferencen, som bliver afholdt på Kosmopol i København lørdag den 2. november.

Dagen byder også på follow-the-money-workshop med journalistorganisationen OCCRP og en verdensomspændende svindler-jagt med norske VG. Og så kan du høre de nominerede til FUJ-Priserne fortælle, hvordan de gravede deres historier frem.

Billetter er nu sat til salg via dette link - prisen er kun 350 kroner for FUJ-medlemmer, mens alle andre kan komme med for 600 kroner. FUJ tilbyder desuden studerende en særlig attraktiv pris. Der er morgenmad fra 09.15 (programstart klokken 10.00), og selve konferencen forventes afsluttet cirka 18.15. 
 
Efter konferencen er der gallamiddag og prisfest (tilkøb), hvor FUJ-Priserne 2019 bliver uddelt. Herefter spiller Detektor-vært Camilla Stampe op til dans. Festen varer frem til klokken 02.00 om natten. 

Billetsalget løber frem til 13. oktober, men der er et begrænset antal pladser, så skynd dig at købe billet me
d det samme.  Tjek også med din arbejdsgiver, om du kan bruge efteruddannelse på konferencen.

I år har FUJ lavet aftaler med DJ's Kreds 2, 3 og 4, som tilbyder deres medlemmer af få betalt transportomkostninger eller dele af billetten. Mere om det til sidst i denne nyhed.

 

Til Graverdagen 2019 kan du opleve: 

Matt Hamilton, The Los Angeles Times (USA)

Årets Pulitzer-vinder i undersøgende journalistik åbner Graverdagen 2019. Matt Hamilton fra Los Angeles Times har afsløret, hvordan en gynækolog fra et af USA's største universiteter gennem tre årtier misbrugte hundredvis af kvindelige studerende.

Sagen har allerede haft talrige konsekvenser - universitetets rektor er fyret, og den største efterforskning af en sexkrænker i Los Angeles Police Departments historie er nu i fuld gang.

Lørdag den 2. november kan du høre Matt Hamilton fortælle, hvordan han ved at banke på utallige døre gravede historien frem og fik ansatte og tidligere patienter til at dele traumatiske oplevelser, de havde gemt på i årtier.

Dessi Damianova, Bellingcat (Storbritannien)

Hvem stod bag giftangrebet på en russisk dobbeltagent i Salisbury i 2018? Hvor kom missilet fra, da et passagerfly fra Malaysian Airlines blev skudt ned over Ukraine i 2014? Og blev der brugt kemiske våben mod civilbefolkningen i borgerkrigen i Syrien?

Researchgruppen Bellingcat har de seneste år skaffet svarene på de spørgsmål. Deres imponerende evner inden for open source-efterforskning med brug af blandt andet satellitbilleder, sociale medier og digitale databaser giver de fleste etablerede medier baghjul.

Gå ikke glip af en unik mulighed for lære open source-efterforskning af verdens bedste researchgruppe.

Miranda Patrucic, OCCRP (Bosnien-Hercegovina)

Hvordan finder man skjulte pengestrømme på tværs af landegrænser? Hvordan afdækker man milliardbestikkelser med tråde til Skandinavien? Og hvordan dokumenterer man hvidvask blandt Europas magtelite?

Det og meget mere vil journalist Miranda Patrucic fortælle om. Hun er redaktør ved Organised Crime and Corruption Project (OCCRP) med base i Sarajevo og har vundet et hav af priser for sine evner til at følge pengene og afdække korruption og anden økonomisk svindel.

I en timelang workshop deler hun ud af sine allerbedste metoder til, hvordan man opdager og følger pengestrømme, som kriminelle bagmænd ønsker at holde skjult.

Daniel Öhman, Sveriges Radio (Sverige)

I 2017 plantede tre nazister en bombe ved en flygtningelejr i Göteborg, mens de blev overvåget af den svenske efterretningstjeneste.

Säpo havde set nazisterne købe sprængstoffer og var fulgt efter dem, da de midt om natten kørte ud til flygtningelejren. Alligevel blev de ikke stoppet - og kun ved et lykketræf gik bomben ikke af.

Daniel Öhman fra Sveriges Radio afslørede sammen med en kollega historien, som blev belønnet med en "Prix Europa" for 2018’s bedste undersøgende radiojournalistik.


Kristoffer Kumar og Natalie Remøe Hansen, VG (Norge)

Han møder sine ofre på datingappen Tinder. Derefter charmerer han dem med rejser i privatfly, luksushoteller og dyre middage. De tror, de dater en velstående forretningsmand. Men andre kvinder, han har svindlet, betaler for den overdådige livsstil.

Simon Leviev har forført og franarret unge kvinder millioner af kroner. Journalisterne Natalie Remøe Hansen, Kristoffer Kumar og Erlendt Ofte Arntsen fra norske VG afslørede ham.

Til Graverdagen kan du høre holdet fortælle, hvordan de gennem et halvt år jagtede svindleren på flere kontinenter - og hvordan de formidlede deres undersøgende projekt i en digital, mobiloptimeret fortælling.

Tilskudsmuligheder:

Medlemmer af DJ's Kreds 2 (Sjælland, Lolland, Faster og Møn): 
Giver tilskud til transport svarende til billigste, offentlige transportform. For at få støtte skal man fremsende en kopi af billet og transportbilag til Kreds2iDJ@gmail.com.

Medlemmer af DJ's Kreds 3 (Sydjylland):
Støtter eventuelle deltagere i Graverdagen med 300 kroner, hvis man er i job, og 600 kroner, hvis man er arbejdsløs eller elev.

Medlemmer af DJ's Kreds 4 (Østjylland):
Støtter medlemmer med 500 kr. Medlemmerne skal kontakte kurtsimonsen@live.dk for at få støtten.

Generelt

Husk, at mange arbejdsgivere giver mulighed for at bruge efteruddannelse på at tage til "Graverdagen 2019."


Graverdagen 2019 er støttet af:

 

  (DJ's Aktivitetspulje) 

(Kreds 1) 

 


  Gå tilbage